Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro - Superslim en toch achterhaald (2024)

Voor de praktijktest hebben we naast de Google Pixel 8 Pro de Pixel 7 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra en Apple iPhone 15 Pro Max meegenomen, alle geüpdatet naar de laatste softwareversie. Voordat we op die vergelijking ingaan, eerst een woord over de verschillen tussen de Pixel 7, Pixel 8 en Pixel 8 Pro.

Vlnr: Google Pixel 8, Google Pixel 8 Pro, Google Pixel 7

Beide nieuwe Pixel-telefoons hebben dezelfde front- en hoofdcamera en beeldverwerking, wat bij het gebruik van die camera's dezelfde resultaten oplevert. Met de Pixel 8 heb je zoals gezegd niet de mogelijkheid om 50-megapixelopnamen te maken of camera-instellingen te wijzigen. De verschillen zitten hem vooral in de kwaliteit van de secundaire camera's. De ultragroothoekcamera van de Pixel 8 heeft weliswaar een veel grotere hoek dan die van de Pixel 7, maar de Pixel 8 Pro laat vanuit hetzelfde standpunt nog net iets meer van de scène zien. Opnamen van het Pro-model met deze camera zien er bovendien nog iets scherper uit, zowel in goede lichtomstandigheden als bij tegenlicht of nacht. De hogere resolutie en het grotere formaat van de sensor in de Pixel 8 Pro zullen daarbij helpen. De Pixel 8 heeft wat minder last van het kleurschiftingeffect dat ik bij de Pixel 8 Pro zie terugkomen.

Macrofoto's van de Pixel 8 zijn ongeveer van dezelfde kwaliteit als die van de Pixel 7 Pro en dus minder mooi dan bij de Pixel 8 Pro.

Google is goed in digitale zoom, waarmee het gemis van een telecamera op de Pixel 8 deels wordt goedgemaakt. Voor 800 euro hoef je niet lang te zoeken naar telefoons die dat wel hebben, maar zo lang je 2x of hooguit 3x wil kunnen inzoomen, komt de Pixel 8 nog aardig mee. Om objecten verder dichterbij te halen zonder dat de kwaliteit sterk terugloopt, heb je natuurlijk wel de Pixel 8 Pro nodig met zijn telecamera. 5x inzoomen met de Pixel 8 levert geen heel goede resultaten meer op, ook al is het beeld nog steeds iets scherper dan bij de Pixel 7.

Opvallend is dat de Pixel 8 Pro ook over betere digitale zoom lijkt te beschikken dan de Pixel 8. Dat zie je in de opnamen hierboven, gemaakt op 3x zoom, waarbij de Pixel 8 Pro meer fijne details toont. Waarschijnlijk combineert de Pixel 8 Pro het beeld van de hoofdcamera met dat van de telecamera om het midden van de opname scherper te kunnen maken, maar dat is niet het hele verhaal, zoals blijkt uit de vergelijking met de Pixel 8. Ook de randen van het beeld zijn bij de Pixel 8 Pro wat scherper, en de foto's bevatten bovendien minder ruis.

Vlnr: Google Pixel 8 Pro, Google Pixel 7 Pro, Samsung Galaxy S23 Ultra, Apple iPhone 15 Pro Max

We vervolgen met de cameratest van de Pixel 8 Pro, Pixel 7 Pro, Galaxy S23 Ultra en iPhone 15 Pro Max. De opnamen van het nieuwe Pixel-toestel lijken erg veel op die van de Pixel 7 Pro. Af en toe valt op dat de Pixel 8 Pro de beelden een iets warmere kleurtoon geeft. Dat zie je bijvoorbeeld in de tweede foto. De kleurweergave is nog steeds neutraal, iets verzadigder dan bij de iPhone 15 Pro Max, maar minder expressief dan bij de Galaxy S23 Ultra. De Pixel 8 Pro zet het contrast in texturen verder aan dan de iPhone, waardoor fijne details worden benadrukt. Die zijn er te over; het detailniveau is vergelijkbaar met wat de iPhone 15 Pro Max presteert, ondanks de lagere opnameresolutie. De foto van de S23 Ultra bevat veel minder fijne details en nogal veel verscherping, met lelijke ringing rondom contrastrijke overgangen tot gevolg.

Net als bij zijn voorgangers is ruis bij de Pixel 8 Pro goed onder controle, stukken beter dan bij de Galaxy S23 Ultra, die het met name in schaduwpartijen van hdr-opnamen erg bont maakt. De ruisreductie van de Pixel-toestellen maakt dat de opname naar mijn idee soms wat kunstmatig oogt, haast alsof er een soort videocompressie over het beeld is gegaan, maar dat zie je alleen als je gaat pixelpeepen. Een ander aandachtspunt is de aanwezigheid van kleurschifting: paarse en groene randjes rondom contrastrijke overgangen, bijvoorbeeld zichtbaar in de ramen van het gebouw van de laatste opname. De concurrentie weet dat soort artefacten al jaren effectief te onderdrukken, maar de Pixel 8 Pro heeft er met zijn nieuwe lenzen juist meer last van dan de Pixel 7 Pro.

In hdr-foto's zien we net als vorige jaren helderdere schaduwen met meer doortekening bij de Pixel 8 Pro dan bij de recentste iPhone. In highlights laat het toestel soms wat minder detail zien dan de S23 Ultra, waarbij een heldere lucht minder snel compleet wit wordt.

Nachtfoto's hebben bij de Pixel 8 Pro soms net even meer detail dan bij de Pixel 7 Pro, wat waarschijnlijk te danken is aan de meer licht doorlatende lens. De kleurweergave lijkt in de opnamen die ik heb gemaakt bij de Pixel 8 Pro, wat frisser dan bij de Pixel 7 Pro, waarbij we voor dagopnamen juist het tegenovergestelde zagen. Met de automatische witbalans gaat het meestal goed, maar feilloos is hij ook niet. In de vierde scène met de bomen werd het beeld in de meeste opnamen van de Pixel 8 Pro veel te blauwig.

De iPhone 15 Pro Max maakt nog scherpere nachtfoto's dan de Pixel 8 Pro; Apples nachtmodus heeft dit jaar een behoorlijke stap vooruitgezet. Kijk bijvoorbeeld naar de bakstenen van de kerk op de derde foto. Ook de S23 Ultra maakt scherpere nachtfoto's, maar daarbij zijn meer lelijke ruis en artefacten te zien.

De beeldhoek van de ultragroothoekcamera is bij de Pixel 8 Pro nog iets groter dan bij de Pixel 7 Pro, en die was ook al best wijd. De kleuren en beeldverwerking zijn vergelijkbaar met die van de hoofdcamera en verschillen dus weinig van de voorganger. Overdag is soms net wat meer detail in schaduwen te zien; 's nachts neemt de Pixel 8 Pro een verdere voorsprong op de Pixel 7 Pro, vooral als het echt donker wordt, zoals in de foto van de kerk. Hoewel de beelden lekker scherp zijn, zowel in het midden als aan de randen, is kleurschifting in contrastrijke overgangen bij deze camera nog duidelijker zichtbaar.

Over het algemeen levert de ultragroothoekcamera van de Pixel 8 Pro net wat betere foto's dan de iPhone 15 Pro Max en Galaxy S23 Ultra, die met name in de schaduwen meer last hebben van ruis. De uitstekende iPhone-nachtmodus van dit jaar trekt dat verschil deels weer recht in de nacht, tenzij het echt té donker is, zoals op de foto van de fabriek. De S23 Ultra doet het 's nachts ook niet slecht, maar het fotograferen gaat wel veel trager, wat in de praktijk vervelend kan zijn.

Macro-opnamen van de Pixel 8 Pro zien er duidelijk gedetailleerder uit dan die van de Pixel 7 Pro, en je kunt dus ook een stukje dichterbij komen. Dat levert erg mooie foto's op, vergelijkbaar met de iPhone 15 Pro en beter dan de Galaxy S23 Ultra.

Alle vier de toestellen beschikken over uitstekende digitale zoom om tweemaal te kunnen inzoomen. De foto van de Galaxy S23 Ultra is nipt het scherpst, gevolgd door die van beide Pixel-telefoons en de iPhone 15 Pro Max. Opvallend is dat de Pixel 8 Pro op de 2x-instelling iets verder ingezoomd beeld levert dan de Pixel 7 Pro, ook al heeft de hoofdcamera van beide toestellen precies dezelfde beeldhoek. Voor het detail lijkt dat niet veel uit te maken, maar de Pixel 8 Pro heeft wel iets meer last van artefacten.

Om driemaal in te zoomen heeft de Galaxy S23 Ultra een echte telecamera en alle andere modellen gebruiken digitale zoom. De Pixel 8 Pro heeft zoals hierboven aan de orde kwam erg goede digitale zoom, en lijkt net als de Pixel 7 Pro het beeld van de telecamera met dat van de hoofdcamera te combineren. Dat gebeurt gelukkig erg subtiel, zodat je geen duidelijke overgang ziet tussen beide beelden, maar de scherpte is dus wel wat variabel. Vergelijk bijvoorbeeld de bakstenen in de kerktoren met de boom aan de linkerkant van de opname. De iPhone 15 Pro Max gebruikt puur het beeld van de hoofdcamera en is duidelijk de hekkensluiter.

De opname van de telecamera van de Pixel 8 Pro met vijfmaal optische vergroting is niet of nauwelijks beter dan die van de Pixel 7 Pro, maar evengoed uitstekend. Het beeld is scherper dan dat van de iPhone 15 Pro Max, die ook een 5x-telecamera heeft, met minder ruis. De Galaxy S23 Ultra heeft geen camera voor deze vergroting en moet digitaal zoomen vanaf de 3x-camera, wat niet het scherpste beeld oplevert.

Ga je 10x inzoomen, dan moet de Pixel 8 Pro uiteraard toegeven op de S23 Ultra, die daarvoor weer wel een echte camera heeft. Alsnog is het beeld scherp genoeg om ook op een groter formaat niet lelijk te worden. De Pixel 8 Pro reconstrueert (net als de Pixel 7 Pro) details die bij de iPhone 15 Pro Max een onduidelijke pixelbrij worden, zoals de sierlijke gouden krullen boven op het raam onder de klok.

De frontcamera van de Pixel 8 Pro heeft autofocus, in tegenstelling tot het exemplaar van de Pixel 7 Pro. Die autofocus lijkt zijn werk goed te doen, want het beeld is daadwerkelijk scherper. Dat kan echter ook liggen aan een iets andere beeldverwerking. Het plaatje van de Galaxy S23 Ultra oogt nog een stuk scherper, maar ik vind de weergave van huidtinten bij de Pixel 8 Pro mooier in de opname in het park. Op de foto waar ik tegen de zon in fotografeer, vind ik de belichting van de iPhone beter, ook al wordt de achtergrond daarop wat meer overbelicht.

Video's van de Pixel 8 Pro bevatten minder ruis dan die van de Pixel 7 Pro. We tonen hierboven stills van een 4k/30fps-opname die we met beide toestellen hebben gemaakt. Zolang het licht goed is, is het beeld van de Pixel 8 Pro scherper; bij erg weinig licht kan de Pixel 7 Pro juist scherper zijn doordat de nieuwe ruisreductie ook wat detail wegsmeert.

Hoewel Google in zijn presentatie blufte dat de videokwaliteit van de Pixel 8 Pro meekan met die van de iPhone 15 Pro Max, zie ik dat zelfs met wat softwarematige trucjes niet snel gebeuren. Rechtstreeks van de camera weet ik zeker welke telefoon ik zou prefereren. Zoals te zien in de bovenstaande vergelijking valt het dynamische bereik van de Pixel-telefoon stukken slechter uit. Schaduwen die bij de Pixel-telefoon compleet dichtlopen, bevatten bij de iPhone nog duidelijk zichtbare details. In de nacht valt een groot verschil in lichtgevoeligheid op, zeker als er echt heel weinig licht is. De iPhone 15 Pro Max gebruikt bovendien een groter deel van de sensor voor video. Hij kan video's met een kunstmatig vervaagde achtergrond schieten in 4k-resolutie, waar de Pixel 8 Pro dat enkel in 1080p-resolutie kan, en beschikt over de mogelijkheid om video in een minder gecomprimeerd formaat op te slaan.

Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro - Superslim en toch achterhaald (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5984

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.