Compound interest berekenen - Finansjaal (2024)

Compound interest berekenen was nog nooit zo makkelijk. Met deze compound interest calculator kun je het eindkapitaal bij sparen en beleggen berekenen aan de hand van verschillende factoren.

Verder in dit artikel kun je ook nog meer informatie vinden over compound interest. Ook leggen we de formule uit waarmee je compound interest zelf kunt berekenen.

Inhoud van dit artikel

  1. Compound interest calculator: uitleg
    • Startbedrag
    • Maandelijkse inleg
    • Looptijd
    • Rendement
    • Belasting
    • Inflatie
    • Eindkapitaal
    • Totale inleg
    • Totaal rendement
  2. Waarom is compound interest zo belangrijk?
  3. Zelf compound interest berekenen met een formule

Compound interest calculator: uitleg

Met deze compound interest calculator kun je het eindkapitaal berekenen bij sparen of beleggen. Hierdoor kun je makkelijk zien hoeveel er nodig is om jouw financiële doelen te behalen. We hebben alle functies van deze calculator hieronder uitgelegd.

Startbedrag

Dit is het bedrag dat je eenmalig inlegt. De calculator zal de rest van de looptijd compound interest berekenen over dit bedrag. Het is niet verplicht om een startbedrag in te vullen, omdat je ook alleen kunt kiezen voor een maandelijkse inleg.

Maandelijkse inleg

Hier kun je het bedrag neerzetten dat je elke maand wil inleggen. De compound interest wordt hier ook maandelijks over berekend. Dit betekent dat er al voor 11 maanden compound interest wordt berekend over geld dat je in januari inlegt.

Looptijd

Voor hoeveel jaar wil je sparen of beleggen? Door een andere looptijd te kiezen verandert de uitkomst. Zo kun je een beter beeld krijgen in hoeveel jaar je het gewenste eindkapitaal kunt bereiken.

Rendement

Hier kun het rendement dat je verwacht invullen. Standaard staat het rendement op 9,50% per jaar. Dit is gebaseerd op het gemiddeld rendement van aandelen op de lange termijn. Je kunt dit natuurlijk altijd veranderen als je een ander rendement verwacht. Wanneer je inflatie en belasting meerekent komt je uit op een effectief rendement van 7% per jaar.

Belasting

In Nederland moet je vermogensbelasting betalen over spaargeld en beleggingen. Hoeveel belasting je betaalt verschilt per persoon. Het hangt onder andere af van je vermogen en of je een fiscale partner hebt. Daarnaast is er voor iedereen ook een vrijstelling. We hebben de belasting standaard op 0,50% gezet. Pas dit dus ook vooral aan naar jouw situatie.

Inflatie

Inflatie is de stijging van de prijzen van goederen en diensten. Je kunt dan minder kopen met hetzelfde geld, waardoor je geld eigenlijk minder waard is geworden. De Europese Centrale Bank (ECB) probeert de inflatie rond de 2% per jaar te houden. Daarom staat de inflatie in onze compound interest calculator ook standaard op 2%.

Eindkapitaal

Door het invullen van alle bovenstaande punten kun je het eindkapitaal makkelijk berekenen. Het eindkapitaal is het bedrag dat je aan het einde van de looptijd verwacht te hebben. Dit is een combinatie van het geld dat je hebt ingelegd en het rendement.

Totale inleg

Dit is het bedrag dat je gedurende de hele looptijd hebt ingelegd. Het is een optelsom van je startbedrag en alle maandelijkse bijdragen.

Totaal rendement

Dit is het rendement wat je hebt behaald tijdens de looptijd. Het wordt berekend door de totale inleg van het eindkapitaal af te halen.

Waarom is compound interest zo belangrijk?

Compound interest wordt in het Nederland ook wel samengestelde rente genoemd. Dit is het tegenovergestelde van enkelvoudige rente.

Tip: lees meer over het verschil tussen enkelvoudige en samengestelde rente.

Wanneer je een investering doen dan staat daar een bepaald rendement (interest) tegenover. Bij samengestelde rente bereken je niet alleen dit rendement, maar ook het rendement dat je behaalt op het eerder behaalde rendement.

Bedenk bijvoorbeeld dat je €1.000 investeert tegen een rendement van 10%. Na één jaar heb je €1.100. Dit is opgebouwd uit €1.000 inleg en €100 rendement.

Na twee jaar is het eindkapitaal €2.210. Zoals je ziet, is het niet simpelweg twee keer €1.100, maar heb je €10 extra. Dit extra bedrag is het rendement op het eerder behaalde rendement (10% van €100).

Dit effect lijkt misschien klein, maar het wordt extreem krachtig op de lange termijn. Zo krachtig zelfs dat Albert Einstein compound interest het achtste wereldwonder noemde.

Ben je nog niet overtuigd? Bekijk dan het volgende voorbeeld waarbij er €100 per maand wordt belegd voor een periode van 30 jaar.

Compound interest berekenen - Finansjaal (1)

Zoals je ziet stijgt het rendement steeds sneller. Dit komt door compound interest. Het rendement van de eerste jaren gaat steeds meer rendement genereren, wat ook weer extra rendement genereerd enzovoorts.

In de onderstaande tabel zie je de cijfers na 10, 20 en 30 jaar. Na 10 jaar heb je slechts €5.409 rendement. Na 20 jaar is dit al €28.397 en na 30 jaar €86.709.

PeriodeVermogenInlegRendement
10 jaar€17.409€12.000€5.409
20 jaar€52.397€24.000€28.397
30 jaar€122.709€36.000€86.709

Zelf compound interest berekenen met een formule

Eerder in dit artikel heb je gezien hoe je compound interest kunt berekenen met een rekenmachine. Het is echter ook mogelijk om compound interest zelf te berekenen door middel van een formule.

De formule om samengestelde rente te berekenen is als volgt:

Compound interest berekenen - Finansjaal (2)

We zullen de onderdelen van deze formule even kort bespreken.

  • Eindkapitaal (A). Dit is het eindkapitaal. Dus het totale bedrag (inleg en rendement) dat je uiteindelijk hebt.
  • Rente (r). Dit is het rendement per jaar waarmee je rekent. In de rekenmachine hierboven hebben we vermogensbelasting en inflatie van dit rendement afgetrokken.
  • Aantal keren compounden per jaar (n). Hoe vaak per jaar compounden? Vul hier bijvoorbeeld 12 in wanneer je met een maandelijkse compound wil rekenen of 1 als je met een jaarlijkse compound wil rekenen.
  • Aantal jaren (t). Het aantal jaren dat het bedrag wordt geïnvesteerd.

Met de bovenstaande formule kun je compound interest berekenen bij een eenmalige investering.

Vaak komt het echter ook voor dat je nog met een periodieke bijdrage wil rekenen. Denk bijvoorbeeld aan een maandelijkse inleg. Het aantal keren compounden per jaar (n) wordt in dat geval 12.

Je kunt echter ook berekeningen maken met een jaarlijkse bijdrage. In de eerder genoemde rekenmachine zijn we uitgegaan van een maandelijkse investering aangezien dit het meest gangbaar is.

De formule wordt iets uitgebreider wanneer je rekent met een periodieke bijdrage:

Compound interest berekenen - Finansjaal (3)

Het eerste deel van de formule blijft ongewijzigd, maar daarna wordt de periodieke bijdrage (en het rendement daarop) erbij opgeteld. Er zit één nieuw onderdeel in de formule:

  • Periodieke bijdrage (C). Het bedrag dat je periodiek investeert vanaf het begin tot aan het einde van de looptijd (t).
Compound interest berekenen - Finansjaal (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Maia Crooks Jr

Last Updated:

Views: 6293

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maia Crooks Jr

Birthday: 1997-09-21

Address: 93119 Joseph Street, Peggyfurt, NC 11582

Phone: +2983088926881

Job: Principal Design Liaison

Hobby: Web surfing, Skiing, role-playing games, Sketching, Polo, Sewing, Genealogy

Introduction: My name is Maia Crooks Jr, I am a homely, joyous, shiny, successful, hilarious, thoughtful, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.